Green Tea

Bulan Puasa Bulan Penyakit ke?



5 Julai 2015 - Salam silent readers! Sihat ke? Sedar tak sedar hari ni dah 18 Ramadhan dah.. Best ke idok puasa tahun ni? Mesti lah best kan, setahun sekali.. Semua org tau bulan puasa ni lah bulan nak menyihatkan badan, sebab bulan puasa je kita merehatkan perut daripada proses makanan yg kita makan 24jam.. Tak gitu.. Tapi kadang-kadang bila nafsu makan kita mendadak.. Bila tengok makanan kat bazar semuanya sedap dan semuanya nak beli, semuanya nak sumbat masa berbuka, sure lah penyakit tu datang tak dijemput, pulang tak dihantar. Penyakit mostly datang dari cara pemakanan kita.. Sebab tu lah ada pepatah mat salleh, "you are what you eat".. Haa, jom baca , penyakit apa sebenarnya yang selalu mengundang ketika di bulan Ramadhan ni..

1. Kembung perut
-Kembung perut berlaku apabila kita suka minum minuman bergas (coca-cola) sewaktu berbuka, makan makanan berangin contohnya nangka atau keladi dan yang selalu orang suka buat, malas nak kunyah makanan sampai lumat ( kunyah sikit, terus telan )

2. Batuk/Sakit tekak
-Al-maklumlah bulan puasa ni cuaca panas dan tekak kita berganda-ganda kering. Bila tekak kering, kita minum minuman berais setiap hari, tekak akan mula sakit dan batuk-batuk. Dyan suggest ubat batuk cap kelapa laut afrika. Walaupun cair, tapi sangat berkesan tapi kena berpantang sikit kalau nak sembuh cepat.

3. Sembelit
-Penyakit sukar nak buang air besar ni bila mana kita makan makanan macam-macam. Kejap roti john, nasi kerabu, taufu fah, popia basah, kuih tepung pelita. Masa berbuka semua nak makan. Ada orang perut lasak boleh main gasak. Tapi ada yang perut sensitif, tak boleh main redah je kan. Bagi yang sensitif tu cuba lah kawal menu makan anda tau.

4. Sakit kepala
-Sakit kepala selalunya berlaku diwaktu petang. Waktu itu kandungan gula dalam badan kita dah menurun dan kita kurang tenaga. Dan juga disebabkan dehidrasi. Minumlah air kosong yang banyak dimalam hari.

5. Lesu
-Lesu akan terjadi bilamana badan kita tiada tenaga, terlalu lemah dan letih. Sahur sangat penting untuk kita mendapat tenaga. Makanlah kurma, benda manis atau pun makanan berat (nasi) mengikut keperluan individu. Jangan sampai tak sahur sebab sayang tidur. Tenaga penting untuk kita melakukan aktiviti seharian. 


Ni adalah antara penyakit atau masalah kesihatan yang kerap berlaku. Bagi anda semua, jaga pemakanan dan tingkatkan amalan. Semoga bulan puasa ni, anda sentiasa sihat melakukan ibadah.

No comments: