Green Tea

Jus timun penyejuk badan



Salam 23 Jan 2015.. Musim banjir semakin berlalu dan cuaca panas mula muncul. Dek krn cuaca panas membahang, tekak pun meronta ronta nak diisikan seteguk jus (**wah ayat sastera ni). Tiba - tiba diri ni rajin pulak nak memblend sesuatu. Tapi yg pasti bukan memblend rempah ratus. Bukak peti dgn muka hampa sbb carrot dh habis. Yg ada timun je, tp okey jugak sbb cuaca tgh pns. Resepi sesgt simple dan penuh khasiat :

1. Isi air suam dlm blend dan sedikit garam (Blend utk hilangkan bau)
2. Basuh layur-layur blend td tu
3. Basuh timun campak dlm blend + air suam ( Blend )
4. Tapis jus timun tu dan isi susu pekat manis ( kacau sesuka hati )
5. Isi ais dan sedia dihidang

Hampas timus tu boleh laa di buat mask muka atau pun tenyeh bdn semasa mandi. Jus timun susu sgt baik utk sejukkan bdn semasa cuaca terik.. Tapi diingatkan utk org yg alahan pada sejuk, better jgn minum sbb nanti urat urat sendi sakit dan bdn bisa bisa ( akulah orgnya tu, tapi adik aku ngn mak relax je minum )**sedih .. Utk yg bdn kental tu boleh laa cuba.. Selamat mencuba jaya :))

5 comments:

yoorin melacolea said...

nice sharing.. =)

CintaHati Lina said...

Sedapnya... harus mencuba ni

Najlaa 'Aqilah said...

menariknya! nak tryyy!

Mohd Khairi said...

assalam, tumpang lalu

http://mohdkhairi9197.blogspot.com/

Nur Inani said...

boleh lah try buat pulak pasni :D